Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ερώτηση 11

11.
 Τι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου να μην εγκατασταθεί  υπερβολικά  μεγάλος αριθμός υδατοκαλλιεργειών στον Νότιο Ευβοϊκό και να μείνει χώρος και για τις υπόλοιπες τοπικές δραστηριότητες; Από τον Σύλλογο Προστασίας Νότιας Καρυστίας

Τεκμηρίωση: Στο Χωροταξικό Σχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες, ο Νότιος Ευβοϊκός έχει χαρακτηριστεί ΠΟΑΥ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα γεμίσει εκτεταμένες και εντατικές υδατοκαλλιέργειες. Όπως  στα αιολικά πάρκα παρατηρείται και σε αυτή την περίπτωση η συσσώρευση μιας δραστηριότητας  βιομηχανικής κλίμακας που εκδιώχνει ή αποκλείει άλλες χρήσης γης. Η παράκτια ζώνη του Νότιου Ευβοϊκού έχει ενδιαφέρον τόσο για τον τουρισμό (θαλάσσια μπάνια και κρουαζιέρα) όσο και για την ανάπτυξη παραθεριστικής κατοικίας. Μάλιστα έχει ψηφιστεί στο NationalGeographic ανάμεσα στους 10 καλύτερους παγκόσμιους προορισμούς για μικρές κρουαζιέρες. Το επιχείρημα ότι όλες οι δραστηριότητες μπορούν να συμβιώσουν αποδεικνύεται ψευδές από τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις οι οποίες έχουν καταλάβει όχι μόνο το θαλάσσιο χώρο αλλά και την παρακείμενη ακτή. Αποθήκες κα υλικά στις ακτές και συν τοις άλλοις σκυλιά που δεν αφήνουν κανένα να πλησιάσει. Το σημαντικότερο όμως  ζήτημα είναι η  επιβάρυνση της θάλασσας με ρυπαντικά φορτία που προέρχονται από τη συσσώρευση ψαριών στους κλωβούς και τη διαχείρισή τους ( π.χ συνθετικές τροφές, εμβόλια, απορρίμματα). Η Παγκόσμια Τράπεζα που χρηματοδοτεί παρόμοιες δραστηριότητες ανά τον κόσμο, παραδέχεται σε έκθεση της ότι οι υδατοκαλλιέργειες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ρύπανση όταν δεν γίνεται χρήση ορθών πρακτικών. 


1. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΜΕ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ:
Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες σας και θέλουμε να σας ενημερώσουμε πως την προηγούμενη περίοδο σε ανοικτή εκδήλωση στην Κάρυστο τοποθετηθήκαμε  υπεύθυνα και παραθέσαμε στοιχεία για τους κινδύνους της άναρχης επέκτασης των υδατοκαλλιεργειών.

Με τη δύναμη που θα δώσει ο λαός στο ΚΚΕ και στη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θα τεθεί ζήτημα επανεξέτασης  του χωροταξικού σχεδίου και θα γίνουν σχετικές παρεμβάσεις με συζήτηση με το λαό της περιοχής..      

Απάντηση του Κώστα Χαϊνά, υποψήφιου περιφερειάρχη με τους Ενεργούς πολίτες Στερεάς


Και αυτό το πρόβλημα συνδέεται με τη χωροθέτηση αυτών των μονάδων. Θα πρέπει στην διαδικασία αναθεώρησης και επικαιροποίησης των χωροταξικού σχεδιασμού της Περιφέρειας να ανοίξουμε ένα μεγάλο διάλογο με τους επιστημονικούς και τεχνικούς φορείς της Περιφέρειας και κυρίως με τις τοπικές κοινωνίε ςκαι την τοπική αυτοδιοίκηση, για να καθορίσουμε τις χρήσεις γης και γενικά την χωροθέτηση κάθε είδους δραστηριότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου